Analiza kosztów i korzyści w sektorze publicznym - zarys metody - Przygrodzka, Renata; Truszkowska-Kurstak, Monika (The Cost Benefit Analysis in Public Sector - the Outline of the Method, 2011)
Głównym celem opracowania jest prezentacja metody analizy kosztów i korzyści w kontekście problemów związanych z jej wdrożeniem w praktyce. Autorki szczególną uwagę skupiają m.in. na takich zagadnieniach, jak: różnorodność obszarów, w których metoda analizy kosztów i korzyści może znaleźć zastosowanie, zróżnicowanie kosztów i korzyści uwzględnianych w analizie, problematyka ich wyceny ze społecznego punktu widzenia, kształtowanie społecznej stopy dyskontowej oraz konieczność dokonywania korekt z tytułu niepewności i ryzyka projektu oraz z tytułu inflacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 339-351
Keywords: analiza kosztów i korzyści; korzyści społeczne; społeczna stopa dyskontowa