Finansowanie systemów edukacyjnych w krajach Unii Europejskiej - Rechul, Halina; Bonarska-Treit, Alicja (Financing of Education Systems in European Union Countries, 2011)
W artykule przedstawiono sposoby finansowania systemów oświaty w wybranych krajach europejskich. Unia Europejska nie określa wspólnej polityki oświatowej dla wszystkich państw członkowskich, tworzy jednak standardy oświatowe, którym podlegają systemy edukacyjne poszczególnych państw. Analiza systemów zarządzania i finansowania edukacji w krajach europejskich wykazuje ich znaczące zróżnicowanie. Edukacja w państwach Unii Europejskiej finansowana jest w dużym stopniu ze środków publicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 352-365
Keywords: finansowanie; systemy edukacyjne; Unia Europejska