Kredyty i obligacje jako formy pozyskiwania środków finansowych przez JST w Polsce - Rosa, Anna (Loans and Municipal Bonds Issuance as of Raising Funds by the Local Government Entities in Poland, 2011)
Obligacje komunalne obok pożyczek i kredytów bankowych pełnią istotną funkcję w finansowaniu przedsięwzięć inwestycyjnych samorządu terytorialnego. Celem artykułu jest przedstawienie znaczenia wybranych instrumentów dłużnych w finansowaniu zadań JST. Znaczenie to analizowano na podstawie udziału tych instrumentów w zadłużeniu ogółem JST w Polsce w latach 2005-2010. W opracowaniu przedstawiono również korzyści dla jednostek samorządu terytorialnego z tytułu emisji obligacji komunalnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 366-374
Keywords: jednostki samorządu terytorialnego; JST; zobowiązania; kredyty; obligacje komunalne