Efektywność techniczna funkcjonowania powszechnych towarzystw emerytalnych i jej zmiany - przykład zastosowania analizy granicznej - Rusielik, Robert (Technical Efficiency of Operation of Universal Pension Fund Societies and Its Changes - an Example of Frontier Analysis Application, 2011)
W artykule przedstawiono badania porównawcze efektywności technicznej powszechnych towarzystw emerytalnych. Celem badań była próba wykorzystania metody Data Envelopment Analysis (DEA) do pomiaru efektywności z perspektywy towarzystwa jako podmiotu gospodarczego. Ponadto zostały przebadane zmiany efektywności w czasie za pomocą indeksów produktywności Malmquista.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 375-386
Keywords: efektywność; DEA; benchmarking; Malmquist