Diagnoza dochodów budżetowych jako element procesu planowania rozwoju - Sobczyk, Andrzej (Diagnosis of Budgetary Revenue as an Element of Process of Development Planning, 2011)
Dochody wykonane jednostek samorządu terytorialnego stanowią wyznacznik rozwoju lokalnych firm oraz poziomu zasobności mieszkańców. Analiza dochodów oraz przygotowanie prognoz i scenariuszy ich wielkości jest elementem procesu lokalnego planowania rozwoju. W artykule przedstawiono teoretyczne rozważania na temat wpływu dochodów budżetowych na proces planowania rozwoju. W oparciu o rzeczywiste dane dokonano analizy oraz opracowano prognozy kształtowania się dochodów budżetowych w gminach województwa zachodniopomorskiego z uwzględnieniem Szczecina i Koszalina.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 397-410
Keywords: dochody wykonywane; budżet; rozwój lokalny