Szwedzka droga wychodzenia z kryzysu finansowego - Stawarczyk, Feliks Marek (The Swedish Way of Defeating the Financial Crisis, 2011)
W odpowiedzi na kryzys finansowy, który rozprzestrzenił się w Szwecji w latach 1990-1992, władze tego kraju podjęły szereg działań mających na celu przywrócenie stabilności systemu finansowego. Szwedzkie doświadczenia z okresu zwalczania kryzysu uchodzą za wzorcowe. Celem artykułu jest prezentacja realizowanej wówczas koncepcji sanacji sektora finansowego i ocena jej skutków z perspektywy współczesnych doświadczeń z kryzysami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 438-447
Keywords: kryzys finansowy; sanacja banków; bad bank; Szwecja