Państwowe fundusze majątkowe jako przykład innowacyjnego narzędzia w dziedzinie zarządzania finansami państwa - Urban, Dariusz (Sovereign Wealth Funds as an Innovative Tool of Management in the Field of Government Finance, 2011)
Rynek instytucjonalnych podmiotów inwestycyjnych, które określane są wspólnym mianem państwowych funduszy majątkowych, należy do najszybciej rozwijającego się segmentu rynku finansowego. Z roku na rok rośnie też znaczenie tych podmiotów zarówno w architekturze światowych finansów, jak i w gospodarkach krajów, z których się wywodzą. Państwowe fundusze majątkowe są nowym narzędziem zarządzania finansami, poprzez które państwa starają się sprostać ekonomicznym wyzwaniom, stającym przed nimi w globalnej gospodarce na progu XXI wieku. Odzwierciedlają również rosnące znaczenie gospodarek z rynków wschodzących oraz próby redefiniowania zależności państwo - rynki finansowe. W opracowaniu przedstawiono charakterystykę tych podmiotów oraz ukazano korzyści ekonomiczne płynące z funkcjonowania tych funduszy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 458-468
Keywords: państwowe funusze majątkowe; finanse państwa