Uwarunkowania przeprowadzania kontroli podatkowej w przedsiębiorstwie - wybrane zagadnienia - Witczak, Radosław (The Conditions of the Tax Control of the Enterprise - Chosen Issues, 2011)
Kryzys finansowy przyczynił się do wzrostu zadłużenia sektora finansów publicznych. Sposobem zwiększenia wpływów podatkowych może być przeciwdziałanie oszustwom podatkowym. Jedną z metod zwalczania nielegalnych ucieczek przed podatkami jest kontrola podatkowa. W artykule zaprezentowano uwarunkowania przeprowadzania kontroli podatkowej ze szczególnym uwzględnieniem zawiadamiania o kontroli, wszczynania kontroli i czasu kontroli. Wskazano na czynniki zmniejszające możliwość skutecznego przeprowadzania kontroli. Zaproponowano zmiany mające na celu zwiększenie skuteczności kontroli.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 502-512
Keywords: kontrola podatkowa; ucieczki przed podatkami