Źródła finansowania podmiotów ekonomii społecznej - Zimnoch, Anna (Sources of Financing of Social Economy Entities, 2011)
Katalog potencjalnych źródeł finansowania podmiotów ekonomii społecznej jest szeroki, badania wskazują jednak, że podmioty te w niewielkim zakresie z wielu z nich korzystają. Specyficzne cechy podmiotów ekonomii społecznej sprawiają bowiem, iż instytucje finansowe we współpracy z nimi widzą dodatkowe, poza powszechnie obecnym na rynku finansowym, ryzyko. Ponadto niskie najczęściej nakłady na obsługę finansowo-księgową nie pozwalają na zapewnienie wysokiego poziomu zarządzania finansami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 579-588
Keywords: ekonomia społeczna; podmioty ekonomii społecznej; finansowanie