Opowieść o skutkach subiektywizmu w analizie wielowymiarowe - Bartosiewicz, Stanisława (The Story About Consequences of Subjectivism in Multivariate Analysis, 2011)
W artykule przedstawiono weryfikację tez, że subiektywizm "merytoryczny" (subiektywny wybór przez każdego badacza cech opisujących zjawiska złożone w celu opracowania rankingu badanych obiektów) oraz subiektywizm "metodyczny" (subiektywny wybór przez każdego badacza metod manipulacji na zbiorach cech) powodują trudności w odbiorze badań, dotyczące wyboru właściwego rankingu obiektów spośród różnych efektów uzyskanych przez różnych autorów badań. Główny wniosek z weryfikacji to: kłopoty odbiorców badań wywołuje jedynie zróżnicowanie wybranego subiektywnie zbioru cech.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 17-20
Keywords: subiektywizm "merytoryczny"; subiektywizm "metodyczny"; ranking obiektów