Benchmarking w statystyce małych obszarów - Paradysz, Jan; Paradysz, Karolina (Benchmarking in the Statistics of Small, 2011)
Badania reprezentacyjne dostarczają wiarygodnych szacunków nie tylko dla całej zbiorowości, lecz także dla wielu subpopulacji, np. regionów czy powiatów. Wielkość prób w małych domenach, szczególnie w małych przestrzennie obszarach, rzadko pozwala na szacunki bezpośrednie. Zatem estymacja pośrednia odgrywa istotna rolę w zaspokajaniu stale rosnących potrzeb na wiarygodną statystykę, nawet gdy dostępne są tylko bardzo małe próby. Do dokonania estymacji dla małych obszarów niezbędne jest "pożyczanie mocy" celem zwiększenia precyzji szacunku. W zależności od modelu estymacji oraz zmiennych wspomagających dla każdego małego obszaru uzyskujemy wiele szacunków. W związku z tym powstają problemy z wyborem tego właściwego. Benchmarking pozwala na właściwy wybór. szacunku. Zaproponowano trzy rodzaje kryteriów: poziomu, porządku i dystansu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 86-93
Keywords: estymacja dla małych obszarów; benchmarking; empiryczna estymacja bayesowska; hierarchiczna estymacja bayesowska; raking