Porównanie stabilności zagregowanych algorytmów taksonomicznych opartych na macierzy współwystąpień - Rozmus, Dorota (Comparison of Stability of Cluster Ensembles Based on Co-Occurence Data, 2011)
Podejście zagregowane (wielomodelowe) dotychczas z dużym powodzeniem stosowane było w dyskryminacji w celu podniesienia dokładności klasyfikacji. W ostatnich latach analogiczne propozycje pojawiły się w taksonomii, aby zapewnić większą poprawność i stabilność wyników grupowania. Stabilność algorytmu taksonomicznego w odniesieniu do niewielkich zmian w zbiorze danych czy też parametrów algorytmu jest pożądaną cechą algorytmu. Głównym celem artykułu jest porównanie stabilności zagregowanych algorytmów taksonomicznych opartych na macierzy współwystąpień oraz zbadanie relacji, jakie zachodzą między stabilnością a dokładnością.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 212-220
Keywords: taksonomia; podejście zagregowane; stabilność; dokładność klasyfikacji; macierz współwystąpień