Taksonomiczne aspekty estymacji pośredniej uwzględniającej korelację przestrzenną - Klimanek, Tomasz; Szymkowiak, Marcin (Taxonomic Issues of indirect Estimation with Spatial Autocorrelation, 2011)
Głównym celem artykułu jest prezentacja metod i technik estymacji pośredniej uwzględniających przestrzeń. Wykorzystując dane z Narodowego Spisu Rolnego 2002 oraz mierniki autokorelacji przestrzennej, autorzy podejmują próbę oceny obciążenia estymatora EBLUP oraz estymatora EBLUP uwzględniającego korelację przestrzenną SEBLUP. Wyniki przeprowadzonych symulacji wskazują, że wykorzystanie informacji a priori o występowaniu bądź braku autokorelacji przestrzennej badanego zjawiska może w znaczący sposób poprawić jakość uzyskanych oszacowań (obciążenie estymatora).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 228-235
Keywords: spis rolny 2002; statystyka małych obszarów; autokorelacja przestrzenna; estymator EBLUP wykorzystujacy korelacje przestrzenne