Gdzie jest trzeci świat? - analiza taksonomiczna - Trzęsiok, Michał (Where is the Third World? - Cluster Analysis, 2011)
W artykule przedstawiono próbę wielowymiarowego spojrzenia na problem identyfikacji krajów Trzeciego Świata z wykorzystaniem modeli taksonomicznych i porównanie wyników klasyfikacji państw otrzymanych z analizy danych z ONZ za 2008 oraz 1973 rok. Celem artykułu jest weryfikacja hipotezy sformułowanej przez prof. Hansa Roslinga, głoszącej, że używany niegdyś podział państw na kraje rozwinięte i kraje Trzeciego Świata staje się coraz mniej uprawniony wobec znaczących zmian w sytuacji społeczno-gospodarczej i szybkiego rozwoju licznej grupy państw Ameryki Południowej, Azji i Afryki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 321-329
Keywords: taksonomia; wielowymiarowa analiza porównawcza