Dywergencje Jensena-Shannona oraz Jensena-Rényiego jako miary rozbieżności struktur - Wędrowska, Ewa (Jensen-Shannon And Jensen-Rényi Divergences As Discrepancy Measures Of Structures, 2011)
W artykule wskazano na możliwość wykorzystania do oceny stopnia rozbieżności struktur miar dywergencji. Zaprezentowano symetryczne "wygładzenie" dywergencji Kullbacka-Leiblera, jakim jest miara rozbieżności Jensena-Shannona, będąca funkcją entropii Shannona. Istotną zaletą dywergencji Jensena-Shannona jest możliwość uogólnienia jej do badania podobieństwa więcej niż dwóch struktur, a także możliwość uwzględnienia wag dla rozpatrywanych obiektów. Kolejna przedstawiona miara dywergencji to dywergencja Jensena-Rényiego stopnia α, która jest odpowiednio funkcją entropii Rényiego i uogólnieniem dywergencji Jensena-Shannona.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 383-391
Keywords: dywergencja Jensena-Shannona; dywergencja Jensena-Rényiego; podobieństwo struktur