Zastosowanie metod porządkowania liniowego do budowy syntetycznego miernika koniunktury - Kowalewski, Grzegorz (Application Of Aggregate Measures In The Analysis Of Business Fluctuations, 2011)
Wśród metod służących do empirycznej analizy i prognozy koniunktury gospodarczej można wyróżnić metody wskaźnikowe, w których korzystamy z wielu zmiennych czułych na zmiany koniunktury. Na podstawie tych zmiennych obliczane są wskaźniki zbiorcze (syntetyczne, złożone, ogólne), w oparciu o nie wnioskujemy o zmianach koniunktury gospodarczej. W artykule zaproponowano zastosowanie metod porządkowania liniowego do budowy syntetycznego miernika koniunktury gospodarczej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 401-407
Keywords: koniunktura gospodarcza; metody wskaźnikowe; metody porządkowania liniowego