Wielowymiarowa analiza cech mieszkań sprzedawanych na rynku warszawskim w badaniu czasu trwania oferty w systemie MLS - Foryś, Iwona (Multidimensional Analysis Of Features Of Apartments Sold On Warsaw Real Estate Market In The Research Of Duration Offer In MLS System, 2011)
Przedmiotem analizy jest warszawski rynek mieszkaniowy. Negatywnie zweryfikowano hipotezę o stałości cech wpływających na płynność, niezależnie od sytuacji na rynku mieszkaniowym. W tym celu wykorzystano funkcję dyskryminacji. Wykazano, że funkcje dyskryminacyjne w sposób zadowalający klasyfikują transakcje do trzech zaproponowanych grup płynności: niska, wysoka i średnia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 436-445
Keywords: płynność; rynek mieszkaniowy; klasyfikacja