Zastosowanie uporządkowanego modelu probitowego do oceny połączenia Politechniki Szczecińskiej i Akademii Rolniczej w Szczecinie - Banaś, Joanna; Machowska-Szewczyk, Małgorzata (Using the Ordered Probit Model for the Evaluation of Merging of Technical University of Szczecin and University of Agriculture in Szczecin, 2011)
W wyniku połączenia w 2009 roku Politechniki Szczecińskiej oraz Akademii Rolniczej w Szczecinie w jedną uczelnię - Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie (ZUT) - nastąpiła zmiana organizacji pracy i nauczania w obu uczelniach. Podstawowym celem artykułu jest analiza opinii związanych z tym połączeniem grupy pracowników na podstawie wypełnianych dobrowolnie kwestionariuszy ankiety. Do oceny stopnia zadowolenia z połączenia obu uczelni zastosowano uporządkowany model probitowy, ponieważ prawie wszystkie zmienne przyjęte do opisu zjawiska mają charakter jakościowy, natomiast zmienna objaśniana wyrażona jest w skali porządkowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 468-476
Keywords: uporządkowany model probitowy