Efekt sektorowy i efekt wielkości podmiotu w kształtowaniu kondycji finansowej przedsiębiorstw w Polsce - Koralun-Bereźnicka, Julia (Industry and Size Effect in Polish Corporate Performance, 2011)
Celem badania jest ustalenie relatywnego wpływu efektu sektorowego i efektu wielkości przedsiębiorstwa na jego kondycję finansową. Analiza obejmuje grupy przedsiębiorstw małych, średnich i dużych w trzynastu sektorach gospodarczych w Polsce w latach 2002-2007. Zmienne w postaci rocznych wskaźników finansowych obliczono na podstawie zagregowanych sprawozdań finansowych publikowanych w ramach bazy danych BACH. Metodologia badawcza obejmuje między innymi analizę skupień i procedurę skalowania wielowymiarowego. Uzyskane wyniki świadczą o nieznacznej przewadze czynników sektorowych nad rozmiarem przedsiębiorstw w Polsce, co z kolei implikuje wyższość strategii dywersyfikacji opartych na przekrojach sektorowych, a nie na rozmiarach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 505-513
Keywords: efekt sektora; efekt rozmiaru; kondycja finansowa; analiza skupień