Efektywność inwestycji funduszy inwestycyjnych - wykorzystanie modeli market timing - Pietrzyk, Radosław (Market Timing Models in Mutual Fund Performance Measurement, 2011)
Artykuł jest kontynuacją rozważań autora przedstawionych w pracy Efektywność inwestycji funduszy inwestycyjnych w okresie hossy i bessy, w którym zostały zaprezentowane modele Treynora-Mazuya oraz Henrikssona-Mertona oraz ich wykorzystanie w ocenie efektywności inwestycji. Celem artykułu jest poszerzenie rozważań o możliwość zastosowania na polskim rynku modelu Connora-Korajczyka. Model ten pozwala na zniwelowanie wad innych modeli market timing, które nie pozwalają na należyte uwzględnienie pozytywnych sygnałów rynku z powodu skośności rozkładu stóp zwrotu z portfela względem stopy zwrotu benchmarku. Zaprezentowana metoda zostanie poddana weryfikacji statystycznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 531-540
Keywords: modele market timing; efektywność funduszy inwestycyjnych; selektywność