Uwarunkowania i skutki polityki pieniężnej Rady Polityki Pieniężnej drugiej kadencji - Czekaj, Jan (Determinants and Effects of Monetary Policy of the Monetary Policy Council's Second Term, 2011)
W referacie podjęto próbę scharakteryzowania głównych przesłanek oraz skutków polityki pieniężnej prowadzonej w okresie Rady Polityki Pieniężnej (RPP) drugiej kadencji, a więc w latach 2004-2009. Celem artykułu jest omówienie nie tylko głównych czynników determinujących decyzje RPP w latach 2004-2009, ale także skutków tych decyzji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 170, s. 9-27
Keywords: polityka pieniężna; instrumenty RPP; inflacja; PKB