Aspekty ekologiczne na rynku finansowym. Pomiędzy naiwnością a koniecznością - Dziawgo, Leszek (Ecological Aspects on Financial Market. Between Naivety and Necessity, 2011)
Z koncepcją CSR wiązane są nadzieje na podniesienie także ekologicznej jakości procesów gospodarowania. Dotyczy to również międzynarodowego rynku finansowego, na którym w ostatnich latach aspekty ekologiczne istotnie zyskały na znaczeniu. Można wskazać na szereg zróżnicowanych inicjatyw, jakie podjęły instytucje finansowe, aby wykorzystać konkurencyjnie ochronę środowiska naturalnego. Wzmożona aktywność ekologiczna instytucji finansowych wzbudza jednak także pewne wątpliwości. W naukowej analizie szans i zagrożeń, jakie niesie ze sobą nowy ekologiczny trend na rynku finansowym, wykorzystano badania na reprezentatywnej próbie społeczeństwa polskiego oraz na grupie inwestorów, przeprowadzone na zlecenie autora przez renomowaną instytucję MillwardBrown SMG/KRC.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 170, s. 47-58
Keywords: rynek finansowy; ekologia; społeczna odpowiedzialność biznesu