Zmiany w VAT w aspekcie funkcji i zasad podatkowych - Famulska, Teresa (Changes in VAT in the Aspect of Fiscal Functions and Rules, 2011)
Celem artykułu jest ocena zmian w zakresie VAT, jakie miały miejsce w ostatnich kilku latach. Analizą objęto rozwiązania polskie na tle stosowanych w pozostałych krajach członkowskich Unii Europejskiej. Przedmiotem rozważań uczyniono przede wszystkim zmiany stawek VAT oraz zmiany związane z unijną harmonizacją podatkową. Funkcje i zasady podatkowe stały się punktem odniesienia w formułowaniu wniosków i ocen, połączono zatem wątki teoretyczne i praktyczne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 170, s. 59-75
Keywords: VAT; funkcje podatku; zasady podatkowe; harmonizacja podatkowa