Wyzwania dla teorii i praktyki finansów w świetle kryzysu ekonomicznego - Frąckowiak, Waldemar (Challenges for Theory and Practice of Finance in the Light of Economic Crisis, 2011)
Celem opracowania jest wskazanie wyzwań, przed jakimi stoi nauka i praktyka finansów w świetle światowego kryzysu ekonomicznego. W pierwszej części analizą objęte są przyczyny kryzysu, pośród których wyróżnia się ogólne, a więc tkwiące w motywach ludzkiego działania, i nadkonsumpcję. W drugiej części rozważa się obszary wymagające nowych ujęć teoretycznych tworzących przesłanki powrotu gospodarki światowej do równowagi. Nowe podejścia badawcze potrzebne są zwłaszcza w sferze teorii przedsiębiorstwa, kosztu i struktury kapitału, wyceny aktywów, międzynarodowej cyrkulacji kapitału finansowego. Za ważną, dopiero wyłaniającą się dziedzinę eksploracji uznano problem dopuszczalnych granic zadłużania się obecnego pokolenia na koszt przyszłych, co w efekcie powinno doprowadzić do opracowania międzygeneracyjnego podziału zasobów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 170, s. 76-89
Keywords: kryzys; użyteczność krańcowa konsumpcji; nowa ekonomia polityczna; model międzygeneracyjnego podziału zasobów