Optymalizacja alokacji kapitału w budowaniu wartości banku dla akcjonariuszy - Pawłowicz, Leszek (Optimization of Capital Allocation in Bank's Shareholder Value Creation, 2011)
Wewnętrzny mechanizm alokacji kapitału decyduje dziś o przewadze strategicznej ugrupowań gospodarczych, poszczególnych krajów, a także przedsiębiorstw. Mechanizm alokacji kapitału w przedsiębiorstwie stanowi najważniejszą część zarządzania kapitałem. Optymalna alokacja kapitału zainwestowanego oznacza proces wyrównywania się adjustowanych ryzykiem krańcowych stóp zwrotu. Jeśli jest inaczej, oznacza to niszczenie wartości dla akcjonariuszy. Procesy transgranicznej optymalizacji alokacji kapitału nie powinny abstrahować szczególnie od ryzyka makroekonomicznej destabilizacji krajów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 170, s. 148-161
Keywords: alokacja kapitału; zarządzanie kapitałem; wartość banku dla akcjonariuszy