Cel i finansowanie systemu zabezpieczenia emerytalnego - Szumlicz, Tadeusz (Purpose and Funding of Pension System, 2011)
Skuteczne i efektywne zorganizowanie systemu zabezpieczenia emerytalnego należy współcześnie do najtrudniejszych problemów społecznych i ekonomicznych. W urządzaniu tego systemu musi nastąpić istotne przewartościowanie. Przesądzają o tym nie tyle skutki złego zarządzania zmianą systemu emerytalnego wprowadzanego od 1999 r., ile szybko zmieniające się uwarunkowania demograficzne, finansowe i świadomościowe. Umiejętnego pogodzenia wymaga prywatne i publiczne podejście do ryzyka starości. Przyszłość powszechnych systemów emerytalnych to emerytura o charakterze socjalnym. To jest również realna szansa na ujednolicenie systemu emerytalnego w Polsce. Taki kierunek zmiany wymaga uprzedzającego upowszechniania dodatkowego zabezpieczenia emerytalnego, popartego odpowiednimi preferencjami podatkowymi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 170, s. 212-238
Keywords: zabezpieczenie emerytalne; bezpieczeństwo socjalne; emerytura