Rozwój rynku private equity a koniunktura gospodarcza - Węcławski, Jerzy (Private Equity Market Development and the Economy Conditions, 2011)
Wartość kapitału gromadzonego przez fundusze private equity jest ściśle powiązana z koniunkturą gospodarczą, a szczególnie z klimatem giełdowym oraz kształtowaniem się stóp zwrotu z kapitału w relacji do alternatywnych inwestycji na rynku finansowym. Realizacja modelu finansowania opartego na private equity napotyka w związku z tym trudności związane z niestabilnością dopływu środków od inwestorów zewnętrznych. Kapitałodawcy funduszy private equity kierują się przy tym w swoich decyzjach oceną odnoszącą się do przyszłej koniunktury giełdowej, historycznych stóp zwrotu i reputacją funduszu. Działalność inwestycyjna funduszy private equity ma w pewnym zakresie także wpływ antycykliczny na gospodarkę.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 170, s. 239-249
Keywords: rynek finansowy; private equity; koniunktura gospodarcza