Dyscyplina fiskalna w Unii Gospodarczej i Walutowej warunkiem stabilności euro - Wierzba, Ryszard (Fiscal Discipline in EMU as a EURO Stability Condition, 2011)
Ważnym elementem gospodarki rynkowej jest stabilny pieniądz. Główną instytucją odpowiedzialną za stabilność pieniądza w Unii Gospodarczej i Walutowej jest Europejski Bank Centralny, będący instytucją ponadnarodową. Duży wpływ na stabilność euro wywiera także współpraca makroekonomiczna państw należących do strefy euro, w której ważną rolę odgrywa zdrowa polityka fiskalna. Polityka ta jesst prowadzona samodzielnie przez poszczególne państwa. Niezbędne więc stało się przyjęcie pewnych reguł dyscyplinujących polityki fiskalne poszczególnych państw, określonych przede wszystkim w Pakcie Stabilności i Wzrostu. Jednak w latach 1999-2010 nie przestrzegano dostatecznie dyscypliny fiskalnej, w większości krajów należących do strefy euro nastąpił więc ogromny wzrost deficytu sektora finansów publicznych i długu publicznego. Stanowi to poważne zagrożenie dla stabilności euro, dlatego poszukuje się skutecznych rozwiązań, które zmuszą kraje strefy euro do przestrzegania dyscypliny fiskalnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 170, s. 250-268
Keywords: UGW; euro; dyscyplina fiskalna; deficyt sektora finansów publicznych; dług publiczny