Dylematy stabilności finansowej - Zaleska, Małgorzata (Dilemmas of Financial Stability, 2011)
Doświadczenia płynące z ostatniego kryzysu na globalnych rynkach finansowych uwypuklają znaczenie stabilności finansowej. W odpowiedzi na kryzys nastąpił wysyp propozycji zmian w zakresie rozwiązań instytucjonalnych i regulacyjnych. Do istotnych projektów w zakresie zmiany kształtu sieci bezpieczeństwa należy zaliczyć: stworzenie nowych sformalizowanych struktur nadzoru europejskiego nad rynkiem finansowym, zmianę regulacji w zakresie adekwatności kapitałowej, propozycję wprowadzenia specjalnych podatków/opłat nakładanych na banki oraz modyfikację zasad gwarantowania depozytów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 170, s. 269-278
Keywords: stabilność finansowa; nadzór nad rynkiem finansowym; gwarantowanie depozytów