Analiza raportów z audytów na przykładzie wybranej jednostki certyfikującej przetwórstwo i obrót produktów rolnictwa ekologicznego - Kafel, Piotr (Audit Reports Analysis Based on Organic Products Certification, 2011)
W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczące przetwórstwa produktów rolnictwa ekologicznego. Materiał badawczy stanowiły wszystkie protokoły z kontroli prowadzonych w roku 2010 przez inspektorów rolnictwa ekologicznego jednej z jednostek certyfikujących produkty rolnictwa ekologicznego. Na podstawie przeprowadzonych analiz stwierdzono, że badane organizacje prowadzą działalność zgodnie z wymaganiami produkcji ekologicznej. Wskazywane braki najczęściej występują w obszarze zarządzania tych organizacji. Niezgodności technologiczne wpływające na ekologiczny charakter produktu gotowego są rzadkością.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 90-96
Keywords: rolnictwo ekologiczne; przetwórstwo produktów rolnictwa ekologicznego; certyfikacja wyrobów; rozporządzenie 834/2007; organic agriculture; processing of organic agriculture products; product certification; regulation 834/2007