Zmiany produkcji warzyw i owoców oraz ich przetwórstwa w Polsce - Kapusta, Franciszek (Changes in the Production of Fruit and Vegetables and their Processing in Poland, 2011)
W prawidłowym żywieniu człowieka znaczące miejsce zajmują warzywa i owoce, które zawierają dużo niezbędnych i cennych składników; są głównym źródłem witamin, związków egzogenicznych. Spełniają one w organizmie funkcję regulatorów oraz dostarczają związków mineralnych, w tym głównie fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza, sodu i innych. Celem opracowania jest ukazanie: znaczenia warzyw i owoców w żywieniu człowieka, zmian w ich produkcji (powierzchnia uprawy, plony, zbiory), kierunków zagospodarowania warzyw i owoców oraz produkcji przetworów owocowych i warzywnych. Pod względem czasowym opracowanie obejmuje lata: 1995-2009 w zakresie powierzchni upraw, zbiorów i plonów oraz 2001-2009 − w zakresie produkcji przetworów z warzyw i owoców. Analiza wykazała znaczące zmiany wszystkich badanych cech naszego ogrodnictwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 97-113
Keywords: owoce; warzywa; produkcja; plon; regulatory; związki; fruit; vegetables; production; yields; crops; regulators; mainly