Kierunki rozwoju opakowań na przykładzie wybranego przedsiębiorstwa przemysłu cukierniczego - Urban, Stanisław (Trends in Developing Packaging Described by an Example of the Chosen Enterprise of Confectionary Products, 2011)
Rozwój opakowań produktów cukierniczych przedstawiono na przykładzie Przedsiębiorstwa Wyrobów Cukierniczych „Odra” SA w Brzegu. W ostatnim okresie opakowania produktów cukierniczych podlegały dynamicznym zmianom. Zmiany te dotyczyły surowców wykorzystywanych do produkcji opakowań, ich wzornictwa, kolorystyki, wielkości, kształtu oraz liternictwa. W projektowaniu bierze się pod uwagę potrzeby konsumentów, cechy marketingowe oraz estetyczne opakowań. Zwraca się też uwagę na ich ekologiczne zalety.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 201-211
Keywords: opakowania; produkty cukiernicze; przemysł cukierniczy; marketing; packaging; confectionary products; confectionary industry