Wykorzystanie klasyfikacji dynamicznej do oceny zmian kondycji finansowej spółek branży spożywczej notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - Bąk, Iwona; Szczecińska, Beata (The Use of Dynamic Classification to Assess Changes in the Financial Condition of the Food Industry Companies Listed on the Stock Exchange in Warsaw, 2011)
Celem artykułu jest próba określenia tendencji zmian kondycji finansowej spółek branży spożywczej notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie oraz wydzielenie grup typologicznych obiektów o podobnej dynamice badanego zjawiska. Do klasyfikacji dynamicznej wykorzystano funkcje trendu oraz macierz odległości dla danych przekrojowo-czasowych, na podstawie której sporządzono dendrogram hierarchicznej klasyfikacji spółek metodą Warda. Analiza dotyczy lat 2002-2009.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 15-25
Keywords: kondycja finansowa; metoda Warda; przemysł spożywczy; financial condition; Ward method; food industry