Taksonomiczna analiza rynku pracy województw Polski - podejście symboliczne - Wilk, Justyna (Taxonomic Analysis of Labour Market in Polish Voivodeships - Symbolic Approach, 2011)
Celem artykułu jest klasyfikacja województw Polski ze względu na strukturę regionalnego rynku pracy w 2009 r. z wykorzystaniem podejścia symbolicznego. W artykule zaprezentowano sposób reprezentacji zjawisk z wykorzystaniem danych symbolicznych. Następnie przedstawiono metody statystyczne, jakie można zastosować w procesie analizy skupień na podstawie danych symbolicznych. Na podstawie zaproponowanej procedury wyodrębniono 4 klasy województw i zbadano sytuację regionalnych rynków pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 26-37
Keywords: analiza danych; taksonomia; analiza regionalna; data analysis; taxonomy; regional analysis; labour market