Analiza opinii Europejczyków dotyczących zmian społeczno-ekonomicznych w Unii Europejskiej - Stanimir, Agnieszka (The Analysis of Europeans' Opinions on the Socio-Economic Changes in the European Union, 2011)
Celem artykułu jest wskazanie z wykorzystaniem analizy korespondencji najważniejszych cech opisujących stosunek Europejczyków do zachodzących zmian społeczno-ekonomicznych. W badaniu uwzględniono dane pochodzące ze Standardowych Eurobarometrów z lat 2004-2010. Dane dotyczą postrzegania zarówno sytuacji osobistej, jak i sytuacji kraju pod kątem finansowym, rynku pracy, oceny rządu oraz Unii Europejskiej. W badaniu wykorzystano opinie respondentów z 29 krajów (27 członkowskich i 2 kandydujących).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 48-59
Keywords: sytuacja społeczno-ekonomiczna; social and economic conditions