Sfera transferów społecznych w Polsce i jej postrzeganie przez respondentów Europejskiego Sondażu Społecznego - Grześkowiak, Alicja (The Sphere of Social Transfers in Poland and its Perce-Ption by Respondents of the European Social Survey, 2011)
W artykule przedstawiono problematykę transferów społecznych w dwóch ujęciach. W części pierwszej przedstawiono obiektywne mierniki, bazujące na dostępnych danych statystycznych, dotyczące wydatków na zabezpieczenia społeczne z uwzględnieniem ich roli w redukcji ubóstwa. Część drugą poświęcono subiektywnemu postrzeganiu roli świadczeń społecznych przez respondentów Europejskiego Sondażu Społecznego. Ponieważ pomiar postaw wykonywany jest w ramach sondażu na skali porządkowej, w analizie wielowymiarowej zastosowano metodę głównych składowych dla zmiennych niemetrycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 60-71
Keywords: badania sondażowe; socjologia; społeczeństwo; analiza danych statystycznych; analiza głównych komponentów; survey research; sociology of future; society; statistical data analysis; principal component analysis (pca)