Statystyczna analiza aktywności turystycznej gospodarstw domowych rencistów w Polsce w 2009 r. - Bąk, Iwona (Statistical Analysis of Tourist Activity of Annuitants in Poland in 2009, 2011)
Celem artykułu jest analiza krótkotrwałych wyjazdów turystycznych (2-4 dni, czyli 1-3 noce), w których uczestniczyli renciści. Przeprowadzono ją na podstawie wyników badania reprezentacyjnego indywidualnych krótkotrwałych wyjazdów krajowych zrealizowanych przez rencistów w 2009 r. Jako narzędzie badawcze wykorzystano wielowymiarową analizę korespondencji. Uzyskane wyniki przedstawiono w przestrzeni trójwymiarowej. Ze względu na dużą liczbę wariantów analizowanych zmiennych zastosowano metodę Warda, która umożliwiła wyznaczenie powiązań pomiędzy wariantami zmiennych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 91-102
Keywords: renty; aktywność turystyczna; analiza korespondencji; annuities; tourist activity; correspondence analysis