Klasyfikacja danych symbolicznych w środowisku R - Wilk, Justyna (Symbolic Data Classification in R Environment, 2011)
Celem artykułu jest zaprezentowanie możliwości programu R w zakresie klasyfikacji danych symbolicznych. W pierwszej części artykułu przedstawiono podstawowe pojęcia analizy danych symbolicznych, problemy decyzyjne i metody statystyczne w procesie klasyfikacji danych symbolicznych. W części drugiej wskazano specyfikę programu R oraz pakiety i funkcje, które mają zastosowanie w klasyfikacji danych symbolicznych. W ostatniej części zaprezentowano przykład klasyfikacji danych symbolicznych w środowisku R.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 129-142
Keywords: klasyfikacja danych; analiza skupień; klasyfikacja; pakiet statystyczny; data classification; cluster analyses; classification; statistical package