Skalowanie preferencji z wykorzystaniem programu R - Zaborski, Artur (Preference Scaling Using R Program, 2011)
W artykule zaprezentowano trzy grupy metod wielowymiarowego skalowania preferencji, których realizacja jest możliwa za pomocą odpowiednich funkcji programu R. Są to metody oparte na macierzy niepodobieństw, metody oparte na prostokątnej macierzy preferencji oraz modele różnic indywidualnych. W ramach każdej grupy metod dokonano opisu właściwych funkcji programu R oraz zaprezentowano przykłady empiryczne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 143-153
Keywords: skalowanie wielowymiarowe; pakiet statystyczny; multidimensional scaling; statistical package