Zastosowanie korelacji i metody wielokryterialnego podejmowania decyzji przy doborze kryteriów oceny serwisów internetowych - Ziemba, Paweł (Applying Correlation and Multi-Criteria Decision Making Method to Select the Websites Assessment Criteria, 2011)
W artykule poruszono problem selekcji kluczowych kryteriów oceny jakości serwisów internetowych. Wygenerowano tutaj rankingi kryteriów z wykorzystaniem miar korelacji i metody Promethee GDSS. Rankingi te odzwierciedlają stopień, w jakim każde z kryteriów opisuje ogólną jakość serwisów internetowych. Następnie z każdego z rankingów sekwencyjnie usuwano kolejne kryteria i badano wpływ tego działania na poprawność oceny serwisów. W pracy porównano też wpływ na poprawność oceny serwisów wywierany przez rankingi utworzone z wykorzystaniem miar korelacji oraz metody Promethee GDSS i wpływ na ocenę wywierany przez rankingi utworzone przez badanie ankietowe użytkowników.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 154-164
Keywords: podejmowanie decyzji; badania ankietowe; korelacja; serwis internetowy; questionnaire survey; correlation; website; decision making