Rozumienie systemu zarządzania. Próba definicji - Bełz, Grzegorz; Skalik, Jan (Understanding Management Systems, 2011)
Rozwój i doskonalenie organizacji wymagają zapewnienia sprawnego nimi zarządzania. Historia oraz współczesność funkcjonowania przedsiębiorstw zwracają uwagę na duże znaczenie, jakie dla sprawności takiego procesu ma tzw. system zarządzania. Pojęcie to, mimo że często przywoływane w celu wyjaśnienia przyczyn zarówno sukcesów, jak i porażek, ciągle nie ma jednoznacznej i powszechnie uznanej definicji. Niniejszy artykuł prezentuje wybrane koncepcje polskiej i światowej literatury przedmiotu, a także opisuje propozycję takiego rozumienia systemu zarządzania, jakie zastosowano w pracach autorów kolejnych artykułów niniejszej publikacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 178, s. 9-23
Keywords: system zarządzania; składowe i struktura systemu zarządzania