Kształtowanie systemu zarządzania przedsiębiorstwem - Bełz, Grzegorz; Skalik, Jan (Designing and Shaping Enterprise Management Systems, 2011)
Przyjęcie systemowej konwencji postrzegania organizacji stworzyło nowe możliwości w zakresie regulacji przebiegu realizowanych w niej procesów. Pozwoliło na skoncentrowanie uwagi na konieczności optymalnego ukształtowania treści elementów systemu zarządzania przedsiębiorstwem. W niniejszym artykule zaprezentowane zostały zasady, metody i kluczowe czynniki umożliwiające spełnienie tego postulatu oraz model strategicznego dopasowania systemu zarządzania jako narzędzie jego kształtowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 178, s. 24-35
Keywords: system zarządzania; projektowanie organizacji