Kształtowanie wartości i celów w organizacjach - Głuszek, Ewa; Wawrzynek, Łukasz (Development of Values and Goals in Organizations, 2011)
System zarządzania przedsiębiorstwem to całokształt: wartości i celów, regulacji i struktur, metod i praktyk zarządzania oraz wynikających z mechanizmów regulacyjnych relacji między nimi, który warunkuje sposób realizacji procesu zarządzania. Kierownictwo organizacji z jednej strony musi w procesie zarządzania stosować się do celów, wartości, hierarchii, reguł oraz metod działania przyjętych w danej organizacji, z drugiej strony może jednak, na podstawie swoich doświadczeń i wiedzy, samo wpływać i kształtować powyższe elementy tak, aby podnosić sprawność procesu zarządzania, a co za tym idzie - efektywność organizacji. Kluczowe znaczenie w kształtowaniu systemu zarządzania przedsiębiorstwem ma trafne zdiagnozowanie podstawowych czynników wyznaczających jego optymalny kształt. Czynniki te można ująć w postaci modelu strategicznego dopasowania systemu zarządzania, który obejmuje trzy fazy, a mianowicie ocenę poziomu presji determinant kształtujących system zarządzania, identyfikację i analizę stopnia spójności cech organizacji i systemu zarządzania oraz ocenę pożądanego poziomu zaawansowania elementów systemu zarządzania. Artykuł koncentruje się na dwóch pierwszych fazach strategicznego dopasowania w odniesieniu do jednego z elementów systemu zarządzania, tj. wartości i celów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 178, s. 60-80
Keywords: system zarządzania; wartości; cele