Wybrane problemy autokorelacji w modelowaniu na podstawie danych panelowych - Bal-Domańska, Beata (Selected Problems of Autocorrelation in Modelling Based on Panel Data, 2011)
Rosnące zainteresowanie analizami na poziomie regionalnym i lokalnym kieruje uwagę badaczy na problemy modelowania informacji o jednostkach przestrzennych. Coraz więcej miejsca poświęca się analizom z wykorzystaniem danych panelowych. Ich popularność wynika z możliwości prowadzenia wszechstronnych analiz i potencjalnych korzyści dla jakości i zakresu analiz. Wykorzystanie danych przekrojowych i panelowych wiąże się z trudnościami w weryfikacji podstawowych założeń Klasycznej Metody Najmniejszych Kwadratów - estymatora najczęściej wykorzystywanego w szacowaniu parametrów strukturalnych lub będącego podstawą pokrewnych estymatorów, a mianowicie założeń związanych z autokorelacją składnika losowego. W artykule przedstawiono wybrane problemy modelowania na podstawie danych panelowych z uwzględnieniem autokorelacji przestrzennej i w czasie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 178-187
Keywords: autokorelacja przestrzenna; modele ekonometryczne; korelacja; modelowanie ekonmetryczne; spatial autocorrelation; econometric models; correlation; econometric modeling