Kształtowanie obszaru struktur i regulacji w systemie zarządzania przedsiębiorstwem - Wierzbic, Arkadiusz; Kacała, Joanna; Kołaczyk, Ewelina (The Process of Design of Structure and Regulations Area in the Company Management System, 2011)
Celem artykułu jest zaprezentowanie tematyki kształtowania struktur organizacyjnych oraz kształtowania obszaru regulacji w przedsiębiorstwach. Obydwa wymienione elementy systemu zarządzania przedsiębiorstwem stanowią czynnik porządkujący i stabilizujący. Poprawne ukształtowanie struktury organizacyjnej przekłada się na skuteczność i efektywność działań zarządczych, dobrze funkcjonujące regulacje zaś stanowią swoisty pas transmisyjny przekładający decyzje kierownictwa na sposób funkcjonowania komórek organizacyjnych i działania pracowników. Błędy wynikające z nieprawidłowego ukształtowania obszaru regulacji z jednej strony będą skutkowały chaosem organizacyjnym, przy zbyt niskim poziomie formalizacji. Z drugiej strony mogą spowodować usztywnienie organizacji, przy zastosowaniu zbyt wysokiego poziomu sformalizowania działań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 178, s. 95-114
Keywords: struktura organizacyjna; regulacje organizacyjne; dokumentacja organizacyjna; kształtowanie; projektowanie