Kluczowe determinanty kształtujące metody i praktyki zarządzania - Głuszek, Ewa; Wąsowicz, Marek (Key Determinants Forming Methods and Practices of Management, 2011)
W artykule został poruszony problem wpływu determinant systemu zarządzania na metody i praktyki zarządzania. Do determinant zostały zaliczone: potencjał członków organizacji, oczekiwania i władza kluczowych interesariuszy, wielkość przedsiębiorstwa, dynamika i poziom konkurencyjności rynków i produktów, zaawansowanie i powszechność kluczowych technologii, uwarunkowania kulturowe organizacji i jej środowiska. Autorzy pokazują, w jaki sposób te czynniki wpływają na dobór metod i praktyk zarządzania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 178, s. 115-131
Keywords: system zarządzania; metody zarządzania; determinanty systemu zarządzania