Kształtowanie obszaru metod i praktyk systemu zarządzania - Wąsowicz, Marek (Development of the Methods and Practices of the System Management, 2011)
W artykule omówiono problem kształtowania obszaru metod i praktyk w systemie zarządzania przedsiębiorstw. Dokonano przeglądu klasyfikacji instrumentów zarządzania występujących w literaturze, a następnie zaproponowano własny model ich strukturalizacji na: filozofie i koncepcje zarządzania, metody zarządzania i praktyki zarządzania. Kluczowym elementem artykułu jest zaproponowanie procedury kształtowania metod i praktyk zarządzania w przedsiębiorstwie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 178, s. 132-143
Keywords: systemy zarządzania; metody zarządzania; determinanty systemu zarządzania