Estymacja średniej w populacji skończonej z korektą dwóch rodzajów błędów nielosowych na podstawie danych z podpróby - Gamrot, Wojciech (Estimation of Finite Population Mean with a Subsample-Based Correction for Two Types of Non-Sampling Errors, 2011)
W niniejszym opracowaniu rozważono schemat losowania dwufazowego prób w sytuacji, gdy badanie statystyczne nie jest wolne od dwóch typów błędów nielosowych: błędu odpowiedzi i błędu braku odpowiedzi. Zaproponowano trzy estymatory wartości przeciętnej badanej cechy w populacji. Dwa z nich są prostymi liniowymi kombinacjami obserwacji badanej cechy, podczas gdy trzeci estymator jest typu regresyjnego. Własności estymatorów wobec występowania wymienionych błędów nielosowych zbadano z wykorzystaniem symulacji komputerowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 188-197
Keywords: estymacja; estymatury; badania statystyczne; estimation; estimator; statistical surveys