Składowe i struktura mechanizmów regulacyjnych systemu zarządzania przedsiębiorstwem - Bełz, Grzegorz (Constituents and Structure of Driving Forces of Management Systems, 2011)
Mechanizmy regulacyjne stanowią ten element systemu zarządzania, który odpowiada za zdolność przedsiębiorstwa do dostosowywania się do zmieniających warunków działania. Współcześnie, uwzględniając burzliwość otoczenia i dynamikę zmian, jakim podlegają firmy, mechanizmy te stają się kluczowe dla kształtowania pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstw. Artykuł stanowi próbę identyfikacji kluczowych procesów składających się na mechanizmy dostosowawcze a także prezentuje propozycję metody diagnozy potencjału dostosowawczego systemu zarządzania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 178, s. 144-158
Keywords: potencjał dostosowawczy; system zarządzania