Ekonometryczna analiza warunków pracy w Polsce w latach 2005-2008 w ujęciu regionalnym - Staszek, Aneta; Weszczak, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
Celem artykułu jest charakterystyka warunków pracy w poszczególnych regionach Polski przez budowę ekonometrycznego modelu przestrzennego. Badaniem objęto 66 podregionów Polski w latach 2005-2008. W artykule wyjaśnione jest, jaki wpływ na liczbę dni niezdolności do pracy osób poszkodowanych w wypadkach przy pracy mają: wskaźnik częstości wypadków, produkt krajowy brutto ogółem, przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto, stopa bezrobocia rejestrowanego w danym regionie oraz ważone wartości tych samych zmiennych w regionach sąsiednich.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 198-213
Keywords: analiza ekonometryczna; warunki pracy; modele ekonometryczne; econometric analysis; working condition; econometric models